Na een sabbatical van 2 jaar besloten Harry en Martine den Ouden in 2011 weer terug te keren in de Middeleeuwse reenactment. Ze wilde eerst rustig aan doen en op hun gemak eens rond te kijken wat ze gingen doen in hun kampement.

Beide zijn geen vreemde als het op reenactment aankomt en dus waren ze vast van overtuigd dat ze snel iets zouden vinden. Tijdens het kampement in Deurne ( B) gingen ze beide weer eens het slagveld op als waterdragers. En dat beviel Martine zoveel dat ze besloot om als boogschutter meer op het slagveld te verschijnen. Harry was geen vreemde op slagvelden maar was door ziekte al een aantal jaar uitgeschakeld.

In de loop van het seizoen kwam de vraag en eigenlijk ook de behoefte de boogschutters wat meer bij het vechten op het slagveld te betrekken. Harry is hier op ingesprongen en is zichzelf gaan verdiepen in de Engelse Boogschutters van die tijd.

Links en rechts werd informatie ingewonnen en ook de vraag gesteld van wat de mensen eigenlijk voor ogen hadden. Hieruit kwam naar voren dat ze vooral de Welsh Yeoman Archer miste. Deze mannen waren na een training van 10 jaar een boogschutter die niet alleen met bogen overweg konden maar ook met wapens. Na nog wat meer gespit en uitpluis werk kwam aan het licht dat de Yeoman vrij landeigenaren waren zonder titel maar zich wel in de Middeleeuwse Europese Krijgskunst bekwaamde. Dat houd in dat deze mannen eigenlijk gelijk waren qua vechttechnieken aan Men at Arms en Ridders.

Dit intrigeerde Harry zo dat hij zich nog meer ging verdiepen in deze materie en zich hierover een behoorlijke kennis heeft vergaard. Hierdoor aangespoord ging hij zich weer verdiepen in de Middeleeuwse Europese Krijgskunst. Dit deed hij al jaren maar door zijn ziekte was het fysiek trainen lastig en zwaar.

In deze periode begon de interesse van Martine ook steeds meer naar de Krijgskunsten te gaan. Eind Oktober kwam het verlossende woord voor Harry toen hij te horen kreeg wat er mis was met hem en dat hij weer mocht gaan trainen.

Dit liet hij zich geen 2 keer zeggen en begin November begon hij samen met Martine weer keihard te trainen.

Uit het boogschuttersgilde Ter Apel was ook al de vraag gekomen of hij geen lessen kon geven omdat men dat "zwaardvechten" wel interessant vonden. Daarom is begin januari 2012 een introductie cursus gestart in gymzaal de vlinder in Ter Apel. Hiermee was Sherwood Arms geboren.

Momenteel loopt de cursus voorspoedig en is Harry druk bezig om Martine naar het niveau van Scholler (Leerling) op te leiden. Daarnaast is hij een gedetailleerd lesprogramma aan het schrijven waarin hij als zijn kennis en kunde uitlegt.

We hopen dat je de website intressant vind en eens langskomt voor een proefles.

'n gyhyd,
Harry den Ouden
Hoofdinstructeur/Directeur Sherwood Arms